Wat is rapé?

Rapé is een snuff die wordt gebruikt door indianenstammen in Brazilië. Het hoofdbestandsdeel is tabak. Voor deze stammen is de tabaksplant een heilige plant, de plant van het licht. Rapé is een snuff in poedervorm en heeft naast tabak nog een combinaties van andere planten erin zitten. Er zijn verschillende varianten van rapé afhankelijk van de ingredienten die zijn gebruikt.

In deze rapé zit tabak uit Acre (een provincie in Brazilië). Daarnaast zijn er nog een aantal andere planten (kruiden) en zaden in verwerkt. Voorbeelden van planten die soms gebruikt worden in rapé zijn: cumaru boom, yopo zaden (Anadenanthera peregrina), chacrona (Psychotria viridis), salie (Salvia officinalis), kaasjeskruid (malva), pxuri en Murici (Byrsonima verbascifolia). Elke plant heeft zijn specifieke medicinale waarde. Verschillende delen van de planten kunnen worden gebruikt, de bladeren, schors en zelfs de as.

Zoals in de kruidengeneeskunde moet je weten welk deel van elke plant moet worden gebruikt, omdat alles een doel heeft. De persoon die de rapé maakt moet enige kennis van de natuur hebben want de combinaties kunnen sterk variëren, en dit zal resulteren in een sterke of milde rapé.

De gebruikte tabak is geteeld in de dorpen en na de oogst van de bladeren en het looien ervan worden ze verpakt in rubber. De tabak wordt in kleine stukken gehakt en meegenomen naar het vuur om te drogen. Dan wordt het meerdere keren gemalen en gezeefd totdat het een poeder is geworden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Improve Your Life, Go The myEASY Way™