Medicinale waarde

Rapé wordt bij de Huni Kuin indianen (kaxinawás) gebruikt voor vele doeleinden. De belangrijkste zijn kwalen van het fysieke lichaam, zoals hoofdpijn, sinusitis of een loopneus, maar het wordt ook gebruikt voor niet fysieke klachten zoals kwellingen van de geest.

Bij de Huni Kuin worden bij het gebruik van rapé liedjes gezongen over heling en van sjamanistische aard. Rapé is voor de Huni Kuin een krachtig geneesmiddel dat een verbinding geeft met de energie van Youshibu (God van de Schepping). Rapé brengt ze in contact met de geesten van het bos. Wanneer rapé gebruikt wordt moet je dus onthouden dat de planten van het bos en de helende geesten van het bos bij jou binnen komen. Het is dus altijd goed om respect te hebben voor rapé, je respecteerd dan de energieën van het bos. De combinatie van planten die zich in de rapé bevindt zal bepalen of de rapé genezende krachten, concentratie-, jacht-of andere krachten heeft. De rapé kan dus in aanvulling op fysieke genezing ook onze geest door de energieën van het bos macht en kracht geven.

Het gebruik ervan is heel gebruikelijk in rituelen met ayahuasca, waarin het gebruik van rapé de kracht van de ayahuasca intensiveert, het brengt de geest in nauwer contact met de natuur.

Rapé moet altijd worden gebruikt met alle respect, want het is heilig. Rapé zou dus nooit moeten worden gemixed met alcohol, of zelfs zomaar op elke plek worden gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Improve Your Life, Go The myEASY Way™