Toedienen

De Huni Kuin gebruiken de uitdrukking “pass rapé” wanneer ze de drang om het geneesmiddel te gebruiken voelen. Deze uitdrukking wordt gebruikt omdat de rapé in de neus wordt geblazen van iemand die verlangens voelt, en moet worden geblazen in beide neusgaten, dit is zeggen ze om de balans van de energie van de natuur te houden. Als je maar één neusgat doet zal je in on-balans zijn met de natuur. De applicator kan twee vormen hebben: enkel of dubbel. Met de enkele blaas je de rapé 1 voor 1 in de neusgaten via de “Curipi”, een instrument gemaakt van bamboe of been, het is V-vormig, waar van een kant in het neusgat gaat en aan de andere kant blaas je met je mond.

Met de dubbele applicator blaas je de rapé tegelijkertijd in de 2 neusgaten met de dual-use “Tipi”, deze is ook V-vormig en gemaakt van bamboe of been, maar heeft aan de uitgaande kant 2 buizen, 1 voor elk neusgat.

Bij het gebruik van rapé is het goed om je aan een paar regels/richtlijnen te houden en een paar dingen te weten die kunnen gebeuren voordat je begint:

– Rapé kan het best op een lege of vrije lege maag gebruikt worden. Met een volle maag kan het gebeuren dan je misselijk wordt en misschien moet kotsen.

– Als je een kater hebt van de vorige dag, is het van drank of iets anders dan is het mogelijk dat je lichaam het er erg zwaar mee heeft. Dit is per persoon verschilllend, maar het komt wel is voor dat er dan gekotst wordt en je je erg beroerd kan voelen voor 1 a 2 uur. Misschien dus niet de beste tijd om rapé te gebruiken.

– Er zijn verschillende blaas technieken die gebruikt kunnen worden om rapé toe te dienen. De wind/adam bepaalt hoe lang de kracht van de rapé aanwezig blijft, omdat een lange en sterke adem anders is dan een adem die licht en snel is.

– Wanneer je de rapé gaat toedienen is het goed om eerst 1 a 2 seconden niet al te hard te blazen, en dan met een flinke korte stoot lucht af te sluiten zodat alles in de neus terecht komt, dit heeft misschien wel enige oefening nodig maar je leert snel genoeg wat goed aanvoelt.

– Tijdens het toegediend krijgen van rapé hou je je adem in, na het toedienen adem je alleen door je mond zodat je de rapé niet inademt en het het in je keel komt, dit is erg onaangenaam. Dus ook bij het 2e neusgat hou je je adem weer in en adem erna alleen door je mond zolang de rapé in je neusholte zit.

– Vooral bij het eerste neusgat zal de rapé een flinke sensatie geven, die ervaren kan worden als een stekend of brandend gevoel, je kan de rapé je hoofd in voelen trekken. De eerste paar minuten is dit gevoel misschien wat overweldigend maar wees gerust dit wordt snel minder. Erna wordt het gevoel onder andere omschreven als, rustgevend, een meer meditatieve staat.

– Als de rapé is toegediend je hoofd niet naar achter gekanteld houden, dan kan de rapé je keel in glijden, dit is dus niet lekker!

– Als er toch een beetje rapé in je keel komt wat soms gewoon toch gebeurd, schraap je keel en spuug het uit.

– Soms moet je flink niezen, onthoud dat je door je mond niest anders zit alles onder de rapé!

– Vaak gaan je ogen tranen dit is normaal

– Soms loopt er ook wat water uit je neus en drupt er wat rapé uit, hou iets in de buurt om dit af te vegen of gebruik de rug van je hand.

– Er is geen voorgeschreven tijd dat je de rapé moet laten zitten voordat je het eruit blaast, je kan het 5 a 10 min of langer laten zitten als je dit wilt. Als je het eruit wilt als je bv voelt dat alles langzaam in je neus begint te zakken of wat voor reden dan ook, hou 1 neusgat dicht en blaas door je andere en visa versa. Het komt soms voor dat je 10 min later weer wat in je neus voelt, er kan dan nog wel is een prop rapé uitkomen. Hierna zal je voelen dat je gehele voorhoofdholte en neus totaal gereinigd zijn en je heel vrij kan ademen.

Na het toegediend krijgen van de rapé kan je een klein dankgebedje doe, bedanken voor het toegediend krijgen van de rapé, je kan hier zelf een invulling aan geven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Improve Your Life, Go The myEASY Way™